Radoznalost je ubila mačku

Statistike pokazuju da su najprodavanija štampa i najgledanije informativne i zabavne emisije one koje nude crnu stranu realnosti poznatih i nepoznatih ličnosti, njihovi tajni životi, poroci, skandali; takozvana „žuta štampa“ prepuna je skandaloznih naslova koji na prvi pogled zaintigrira i budi radoznalost. Često se dešava i da se piše o apokaliptičnim prirodnim katastrofama, zemljotresima, poplavama, političkim prevratima, raznim razvratnim životima i mnoštvom događaja propraćenih negativnom konotacijom. Ovakvi naslovi samo pobuđuju loše emocije, uključuju strahove, potenciraju tugu a sve u cilju što veće posete stranici, znači-materijalna korist nauštrb svojih čitalaca.

Radoznalost je ubila mačku- rekao je nekad neko. Tako i nas polako ubijaju tekstovi mahom polupismenih ljudi kojima je jedini cilj zarada, prilikom koje još i prouzrokuju masovnu paniku i strah za opstanak svojim apokaliptičnim pogledima na svet, a koje otvaramo pukom radoznalošću a onda se deprimiramo pročitanim i pitamo kuda vodi ovaj svet. Onda krenemo da brinemo.

Radoznalost ume da bude jedna divna, pozitivna karakterna osobina kada se usmeri ka usavršavanju sopstvenih veština i znanja. Da Kolumbo nije bio radoznao, danas možda ne bismo gajili kukuruz i uživali u njegovim proizvodima, ne bismo jeli čokoladu, božansku hranu Asteka i Maja, ili da nije Magelan oplovio svet i dalje bismo mislili da je Zemlja ravna ploča.

„Radoznalost je ubila mačku“.

Ova fraza prvi put se pominje u predstavi „Every man in his humour“ davne 1598. godine, i u originalnoj verziji glasi: „briga je ubila mačku“. Pominje se da je i čuveni Vilijem Šekspir igrao u pomenutoj predstavi, i da je kasnije i sam ovu frazu koristio. Godine 1898. originalna fraza je uvrštena u rečnik fraza i izraza, uz objašnjenje kako mačku, iako ima devet života, ipak briga može ubiti. Naglašava se briga u smislu zabrinutosti.  (Već pre nekoliko vekova poenta besmisla brige bila je shvaćena, dok je mi i dalje kroz vekove vučemo na leđima kroz život, kao svoje najteže breme uverenja koje nam ničemu ne služe).

Iste te godine u dnevnim novinama objavljena je ta ista fraza u obliku koja se i danas koristi- brigu je zamenila radoznalost.

Servira se priča da ne treba biti radoznao, dok je briga prihvatljiva kao teret uverenja da nisi odgovorna osoba ako se ne brineš.

A zapravo je briga ta koja je čak i mački skinula svih devet života, a gde ne bi ovaj naš jedan jedini koji imamo…

Da li brinuti ili biti radoznao… pitanje je sad…

 

 

 

foto:google.com

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s