U svetu ogledala

Prema Grčkoj mitologiji, Sfinga, mitološko biće lavljeg tela i ljudske glave, ubijala je svakog onog ko nije umeo odgovoriti na zagonetku: šta je to što ujutru ide na četiri noge, u podne na dve, a uveče na jednu. Pravi odgovor dao je Edip, kada je odgovorio da je to čovek- u ranom detinjstvu puže, kasnije hoda na dve noge, a u starosti se oslanja na štap, svoju treću nogu, i Sfinga se bacila u ambis.

Ta neverovatna tvorevina svemira, to biće zvano čovek, živi u jednom magičnom svetu prožetom osećajima, svesti, svesnosti, mogućnosti da bira, da voli, da bude srećan, da daje i prima dobrotu. U tom magičnom svetu energije data nam je moć upravljati sopstvenim umom i delima, sopstvenim mislima i namerama, a sva moć koja nam je data obavijena je sumaglicom jedne veoma važne zakonitosti koja vlada svakim delom univerzuma- zakon ogledala.

U tom svetu ogledala dobijamo ono što dajemo.

Još davno su Nikola Tesla i Albert Ajnštajn shvatili da je sve oko nas, pa i mi sami- energija. Hodamo hodnicima sveta nesvesni da naš put zavisi od energije koju odražavamo.

Naučne oblasti poput kvantne fizike i verski pravci stvaraju raskrsnicu i presek celog smisla i zakonitosti po kom univerzum deluje- put kojim ideš zavisi samo i isključivo od tvoje vibracije.

Ako smo rođeni kao vibracijska bića, moramo i razumeti skalu koja određuje na kakvoj se vibraciji nalazimo. Mnogi psiholozi su sastavljali ovu skalu, i ona otprilike izgleda ovako:

skala-emocija

Oni koji su malo dublje ušli u ovo proučavanje ljudske psihologije i stanje svesti mogu i da pogledaju kako izgleda tabela nivoa svesti koju je sastavio dr. Dejvid Hokins:

nivoi-svesti

Laički rečeno, što si viši na emotivnoj skali, to ti je veća vibracija. A kada pročitaš koje su to emocije visoko rangirane na skali, nije teško zaključiti da je sav naš posao ostati na toj visokoj vibraciji. Kvantna fizika objašnjava paralelne univerzume upravo tim nivoima vibracije, i koju vibraciju dosegneš taj hodnik tvog životnog puta ti se otvara…

Kako tekst ne bi krenuo u smeru science fiction žanra, vraćam se ogledalima.

Koliko puta smo čuli poučne reči oca Tadeja, vladike Nikolaja i patrijarha Pavla, a koje se ogledaju u ljubavi prema čoveku, u unutrašnjem skladu sa samim sobom i u mirnom prihvatanju okolnosti i ljudi oko sebe koji ne delaju za naše dobro? Imali smo sreću živeti u doba jednog takvog skromnog a bezgranično mudrog čoveka kakav je patrijarh Pavle, koji je i na izazivanja umeo odgovoriti mirno i sa mnogo ljubavi, tako da otrovne strelice uperene ka njemu pretvori u prah, a zatim u poštovanje i ljubav. On je znao da svet deluje poput ogledala, da ćeš primiti ono što daješ, i da prvo treba krenuti od sebe. Onako kako je i otac Tadej govorio: „Kakve su ti misli, takav ti je život.“

Data nam je moć da upravljamo sami svojim mislima i delima, data nam je mogućnost izbora. To nije slučajnost, već sa namerom da sami sebi krojimo i prekrajamo život. Nije do sudbine, okolnosti ili drugih ljudi, već do nas samih.

Živimo u eri gde se moderna psihologija podosta banalizuje i gde se potiču priče na koje mnogi kolutaju očima, a da se samo malo da šansa i posluša šta imaju za reći oni koji su i sami prolazili puteve i učili od drugih, razumeli bi da svet nije samo materijalizovana tvorevina već svet koji otvara puteve u zavisnosti od toga šta je to što si ti spreman drugima za ponuditi.

Izbor činimo sami.

 

fotografije preuzete sa google.com

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s