Promene!

Svako novo iskustvo nas menja. To je ono kada se posvađamo sa nekim, pa tek posle nekoliko sati kažemo: mogao sam reći još ovo i ono… Ali nismo. Zato što sad u ovom trenu znamo krajnji ishod te svađe, znamo i šta je to što bi promenilo taj ishod, a u trenutku svađe nismo to znali.

Ili ukratko rečeno: u datom trenutku uradili smo ono što smo najbolje umeli i znali, a mnogi čine grešku vraćajući se ponovo istoj situaciji i proživljavajući je ponovo i čudeći se kako nisu uradili ovo ili ono.

Kada se čovek odluči da prošlost ostavi tamo gde ona i jeste, totalno druge lampice se popale u glavi. Rasteretiš svoj um, i živiš u ovom trenu, bogat jednim iskustvom više.

Umesto da kažeš sebi: „Kako sam bio glup!“ kažeš „Uradio sam najbolje što sam znao, drugi put ću bolje.“ Koliko jedna takva odluka rešava te probleme u glavi!

Ljudi se plaše promena. Većini godi kada im kažu posle određenog vremena da je ostao isti. Meni to ne zvuči kao kompliment, baš nasuprot tome. Ako sam ja ona ista kao pre nekoliko godina, to znači da stagniram, a u prirodi sve što stagnira to i vene i na kraju odumire. 

Nas svako novo iskustvo menja, i svi se menjamo, hteli to priznati ili ne.

Ne shvatam zašto se onda svi plašimo promena?

Psiholozi pominju termin „zona komfora“ za svakodnevicu u kojoj vlada neka konstanta, neka nepromenljivost, i čak kada se i ne osećamo najbolje u jednom takvom životu ipak se ne odlučujemo na promene. A svaki uspešan čovek se kune da van tih granica zone komfora počinje pravi život, samo nam treba hrabrosti preći tu liniju.

Na primer, radiš posao koji ne voliš. Zona komfora je ići i dalje na taj posao, ne pokušavajući pronaći bolji. Korak ka izlasku iz te zone je tražiti bolji posao, obučavati se za nešto drugo, ili u krajnjem slučaju- dati otkaz. Većina nas se pravda da moramo raditi da bismo obezbedili egzistenciju, ali zašto se onda ne pokuša programirati tako da misli na to ujutru kada krene raditi, i na novac kojim će poplaćati račune i kupiti ono što je potrebno? Na taj način olakšavaš sebi, odlična je profilaksa stresa koji razara ljudsko zdravlje. Ili u prvom slučaju ideš raditi posao i mrziš ceo svet, gubiš zdravlje i ne postižeš ništa pozitivno u celoj priči.

Radila sam razne poslove koji su bili i ispod nivoa mog obrazovanja, ali ih jednostavno smatram stepenicama kojim moram ići da bih stigla tamo gde idem. Da me neko pita šta bih najviše volela raditi, rekla bih sedeti ovako ispred kompjutera i pisati svoje misli kao što to i sada činim, jer mi je ona prva najveća želja bila biti pisac ili novinar, i pomagati ljudima kojima je pomoć potrebna. To su one stvari koje me katapultiraju iz kreveta ujutru kada se probudim, ali sam ipak išla na poslove manjeg ranga kako bih se negde usput obučila da budem bolja. Još se penjem tim stepenicama a mislim da nisam još ni do pola stigla, koliko sam voljna učiti, raditi i znati. 

Sve je u glavi i kada se razume da nismo pasivni posmatrači svog života već oni koji ga kroje, pokreneš ga u želji da ti on bude što bolji. Oni koji ne žele priznati da je do nas, a ne do sudbine samo traže izgovore da se ne pokrenu i da speru krivicu sa sebe.

„Za uspeh u životu potrebne su vam dve stvari: ignorisanje i samopouzdanje.“

-Mark Tven

Ne treba se plašiti promena, već ih postepeno prihvatati. Svaka promena nauči nas nečem novom, a time i nas menja da u sledećim sličnim situacijama razmišljamo drugačije. Ono čega se treba plašiti je stagniranje, i ostati u svojoj zoni komfora.  

„Uspeh znači raditi najbolje što možemo sa onim što imamo.“

-Zig Ziglar

Sve tako jednostavno zvuči, ostaje samo da se i primeni. 

 

foto:google

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s