Život po Marfijevom zakonu

Svi smo čuli za popularni idiom poznat kao „Marfijev zakon“ a koji kaže: „sve što može da krene naopako, krenuće naopako“. Malo ko zapravo i zna ko je bio taj Marfi, i zašto je sebe smatrao tolikim baksuzom.

Prema mnogim izvorima Edvard Marfi je bio američki inženjer koji se bavio testiranjem i razvojem sedišta za katapultiranje pilota četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka. Istraživanja su trebala da utvrde koliko čovek može da izdrži Ge opterećenja pri katapultu. Kako su prvo koristili  raketni pogon postavljen na šine za izbacivanje sedišta i uz hidrauličnu kočnicu, prvi testovi rađeni na lutkama i šimpanzama često su pokazivali znake da nešto nije bilo kako treba, a legenda kaže da je major Marfi krivio svog asistenta govoreći: „Ako ovaj momak može išta da pokvari, pokvariće!“ Navodno je od tada potekla definicija da „ako se neki posao može uraditi na dva načina, uvek će biti urađen na pogrešan način“.

Liči da je bio nervozni pesimista sa dobrim idejama, ali negativnim iščekivanjima.

Danas se ovaj idiom često provlači kroz primere svakodnevice da namazano parče hleba uvek pada na namazanu stranu, čim operemo auto pašće kiša i biće blatnjavo, ako ne ponesemo kišobran obavezno pada kiša, ako ga ponesemo, sunčano je, i tako dalje. 

Neka druga učenja, poput onog o Zakonu privlačenja objašnjavaju veoma jednostavno ovaj fenomen Marfijevog zakona.

Prvo da objasnim ukratko o ovom drugom zakonu. Definicija kaže da je Zakon privlačenja univerzalni zakon koji radi uvek, bez obzira verovali vi u njega ili ne, i da privlači iste vibracije. Laički rečeno „kako zračiš, tako i privlačiš“. Po Zakonu privlačenja kada promeniš svoja uverenja koja ti ne služe i zameniš ih očekivanjima samo dobrog, podižeš svoju vlastitu vibraciju i tada se dešava da privučeš,to jest dopustiš da u tvoj život uđe samo ono što očekuješ i želiš. Ovaj zakon je toliko kompleksan i moglo bi se pisati danima o njemu, napisano je brdo knjiga i ispričano na milione iskustava, tako da ću skratiti što je više moguće i izvući samo onu osnovnu poentu iako bez dubljeg objašnjenja ona zvuči banalno- uzećemo taj izraz „kako zračiš, tako i privlačiš“.

Kako je Marfi mogao zračiti, kada je u svojim izumima uvek iščekivao negativan ishod?

Nigde nisam uspela da pročitam da li je Marfi na kraju ipak uspeo doprineti američkoj avijaciji u tehničkom smislu, pa ako neko od vas zna, slobodno nek napiše ispod teksta  u komentar da se i mi ostali edukujemo. Moje mišljenje je da nije, a sudeći prema njegovim očekivanjima i po pravilu Zakona privlačenja.

Kako uopšte može da izgleda život prema Marfijevom zakonu?

Šta god da ti se desi, ti se opališ šakom po čelu uz obaveznu rečenicu „ovo se samo meni može desiti“. Ideš na razgovor za posao, a razmišljaš kako te neće primiti. Praviš kolač, kuvaš ručak, a već unapred si nervozan jer znaš da ti neće uspeti. Ideš pred bankomat i čekaš da ti aparat pojede karticu, umesto da ti da novac…

Baš izgleda neka beda od života živeti na taj način, i uvek očekivati da će te neko prevariti, izdati, sumnjati u sve i svakoga.

Svi smo zapravo barem jednom izjavili neku rečenicu koja vodi Marfiju, kod mene je najčešća ona „oprala sam prozore, kiša će“. Neke stvari nesvesno radimo, ali kada malo razmislimo i zaustavimo misao i loša očekivanja, stvari ipak mogu da krenu na bolje.

Možda je ipak jadni Marfi bio samo skroman čovek koji je unapred hteo opravdavati svoje eventualne neuspehe, a ne mrgud bez samopouzdanja koji je sumnjao u sve. Sa druge strane, njegovi sledbenici su ga pravdali tim da su uvek imali na umu Marfijev zakon, koji bi im mnogo pomagao u odstranjivanju eventualnih grešaka u radu. 

Znači da postoje dva naličja živeti prema Marfijevom zakonu: usmeravati svoju energiju da ne bi bilo onako kako ne treba da bude, ili pravdati neuspeh zakonu koji univerzalno i nužno povlači ka neuspehu. Stvar je izbora.

 

 

foto: google

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s