Poslednji Mohikanac,ili egocentrik?

Istorijski zapisi govore da su Mohikanci bili poznato indijansko pleme iz grupe Algonkin. U XVII veku, u vreme holandske, britanske i francuske kolonizacije današnjih područja Kanade i severnih delova SAD, su ih beli doseljenici postepeno počeli potiskivati sa njihovih staništa dok ih konačno nisu potpuno istrebili. Poslednji Mohikanci izumrli su u jednom indijanskom rezervatu u državi Konektikat, SAD, u XIX veku.

 
Značenje izraza „poslednji Mohikanac“, kako stoji u rečniku SANU, jeste poslednji ili redak primerak svoje vrste, svog plemena, ili u savremenije doba jedan od poslednjih koji zastupa neku određenu teoriju ili učenje, u manjini je i uglavnom često neshvaćen. 

Od izvornog značenja do današnjice ovaj izraz kreće putanjom egocentrizma i gubi prvobitan smisao.

Kako?

Pročitala sam o fenomenu da 99% ljudi na svetu za sebe smatra da spada baš u onih 1%. Kako fascinantno! Zar nas to ne čini poslednjim Mohikancima svog sopstvenog plemena, ili nam je toliki ego da smatramo kako smo jedinka za sebe koju niko ne razume, pa time i ne spada ni u jednu kategoriju? Negde sam po knjigama usput nabasala na jedan citat da jedan čovek ne može mnogo, dva mogu više, a hiljade već postižu rezultate. Zvuči kao da je dolaskom demokratije svaki pojedinac dobio pravo na izražavanje svog sopstvenog mišljenja, i da tih mišljenja ima koliko i nas samih, pa se tako svaki od nas samovoljno ubraja u onaj 1%, to jest u- poslednjeg Mohikanca svog sopstvenog plemena.

Od termina koji se koristi  kada se želi skrenuti pažnja na sebe ili druge u pozitivnom smislu- poslednji od dobrih ljudi, poslednji od poštenih, itd. do onog kada skrećemo pažnju da nas se ne sluša, a tako smo u pravu.

Ali bez obzira na konačnu nameru,zar nije ego taj koji te tera da te odvaja iz jedne celine, koji vapi za isticanjem u smislu jedinstvenosti po cenu što te stavlja u kategoriju egocentrika?

Kako sam ja u suštini apolitična i uglavnom me ne zanimaju politički pogledi ni levih ni desnih, ali mi u ovom slučaju „poslednjih Mohikanaca“ u oči upadaju ljudska taština i ljudski ego. Ono kada mislimo da smo najpametniji, i jedini u pravu. 

Prava vrednost ljudskog bića u prvom je redu određena time koliko i u kojem smislu se uspeo osloboditi svojeg Ja.

-Albert Einstein

Psihološki profil svakog od nas ima jedan presek, jednu konstantu, a to je da se ego teško ume staviti pod kontrolu, a dokle god je to tako, niti jedno učenje, filozofi, sociolozi, psiholozi ni političari neće uspeti da iskorene subjektivni osećaj pojedinca da je baš upravo on taj poslednji Mohikanac.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s