Domaćica

Najomraženija reč na Balkanu je sigurno „domaćica“, barem što se ženske populacije tiče. Izuzetak je kad se ta reč odnosi na omiljeni keks koji se već generacijama tradicionalno nosi kada se ide negde u goste, inače izvorni pojam označava žensku personu koja je u braku, u većini slučajeva ima jedno ili više dece, i u 100% slučajeva je- nezaposlena. Bar što se Nacionalne službe za zapošljavanje tiče, jer zapravo uz ovu titulu više paše multitasking zaposlena, to jest zaposlena na više radnih mesta istovremeno u okviru jednog domaćinstva, a bez novčane nadoknade.

Kako se i naše društvo sve više bliži ravnopravnosti polova, tako se i da zaključiti da one prave, izvorne domaćice nestaju kroz istoriju. Takoreći, izumrla vrsta.

Te izvorne domaćice pominju se u raznim definicijama gde se pedesetih godina prošlog veka napisao čak i bonton putem kojeg su se kroz savete trebale edukovati na koji način se trebaju prema svojim muževima ponašati.

Savremene žene su se izborile za svoja prava, pa tako ravnopravno učestvuju u radu van kuće podjednako dobro kao i muškarci- unutar kuće.

emancipacija-zena02

Šta bi spadalo pod definiciju „domaćin“? Prva asocijacija je- muškarac, primarni alfa mužjak, koji zarađuje, stvara i doprinosi svom domaćinstvu, savršeno gostoljubiv i čvrst stub svog doma. Kroz istoriju se i nije mnogo promenila njihova uloga, osim što im je pridodana nova aktivnija uloga u odgoju sopstvene dece i radu kućnih poslova. Tako su se domaćica i domaćin recimo podjednako naučili baratati motornom testerom, peglom i usisivačem, a u svrhu osavremenjivanja i usavršavanja svojih društveno-korisnih uloga. Mada patrijarhat još uvek putuje Balkanom, ipak poprima nove oblike i prilagođava se zahtevima savremene emancipovane žene koja se ježi na pojam „domaćica“.

Zaključak je da nam je ravnopravnost obostrano dala dodatne uloge, i tako nas dodatno opteretila,ali verovatno je vredelo budući da dovodi do gubitka te dosadne i omražene titule domaćice.

Današnje domaćice   žene bore se sa iskorenjivanjem nove definicije žena koje nisu zaposlene, a čiji muževi jesu, „sponzoruše“, dok se domaćini  muškarci bore izbeći titulu „papučar“ , koju velikodušno njihova okolina nudi kao potencijalni odgovor pri njegovom odbijanju da odu negde na pivo, jer mu verovatno ne da žena.

Zaključak je da svaki period sa sobom nosi i neke definicije koje celom svetu ne mogu ugoditi, niti postoji status kojim bi svi bili zadovoljni, tako da zapravo nije ni bitno ko je u celoj ovoj priči domaćin, a ko domaćica, jer svako ima pravo izbora dati ime svom ličnom poimanju definicija.

160845b56ddc6e4a90c231eeb444ac4c

foto: pinterest.com

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s