Ne da mi se!

U nekim knjigama koje proučavaju  psihologiju čoveka pronašla sam ovu definiciju lenjosti:  „Lenjost je nedostatak volje da se u neku određenu aktivnost uloži energija“.

Sve ima svoj uzrok i posledicu, pa tako i lenjost.

Zašto smo lenji? Onaj osećaj kada nam se nešto ne da raditi, pa i kad smo primorani to raditi uložimo svega 10% truda, samo da se ta agonija rada završi.

522f93f98640d

Nismo motivisani. Rad koji nas čeka i ne veseli budi odbojnost u nama, a kada radiš nešto što ne voliš imaš onaj osećaj kao da čekaš u redu da dobiješ pečat za ulaz u logor gde će ti naporan rad iscrpeti zadnju kap krvi iz organizma.

Lenjost vodi ka pasivnom načinu života,a to za uzrok može dovesti do nezadovoljstva i depresije jer stičemo osećaj da živimo kako moramo a ne kako želimo, i da je nevažno u celoj toj priči kako se osećamo i šta zapravo želimo od života.

Ne postoji gori umor od onoga koji nastaje usled nedostatka aktivnosti.

Charles Spurgeon 

Naučna istraživanja su dovela do saznanja da se sa poboljšanim uslovima rada povećava i produktivnost. Ali kada smo u situaciji da su uslovi trenutno takvi kakvi jesu, cela mudrost izlečenja lenjosti je u fokusu.

Ljudima kojima se ne da nešto raditi nestao je cilj iz fokusa. Zašto to radi, zbog čega, koja je dobrobit tog rada? Ako se fokusiramo na ono dobro što nam donosi taj rad, naša produktivnost raste i mi sami sebe motivišemo i pokrećemo. U suprotnom postajemo pasivni, prepuštamo se ideji da smo žrtve sistema i da smo primorani to raditi, a pasivnost vodi ka pesimizmu, mračan pogled na svet i na kraju, depresiji.

Cilj svakog od nas je raditi posao koji nas ispunjava. Da bismo stigli na tu poziciju ne bismo trebali izgubiti fokus sa tog cilja dok prolazimo razne etape koje nisu uvek poželjan deo tog putovanja.

Nije strašno umreti, strašno je ne živeti.

Viktor Igo

Zato svaki put kad krenemo nešto raditi a što nam se ne da trebamo promisliti o tom koji je cilj toga gde smo sad, da li radimo ono što ne volimo privremeno da bismo stigli do onoga da radimo ono što volimo? Svaki čovek ima jedan opšti cilj- raditi ono što voli, i biti srećan. Pasivnost ne vodi do ostvarenja te želje, jer nije stvar u sudbini i ko koliko ima sreće u životu, već je stvar u nama samima. Ne treba čekati savršene uslove da bi se došlo do harmonije, već poći od sebe, stvoriti unutrašnji sklad sa sobom pa tek onda krenuti ostvariti harmoniju sa svojom okolinom.

Mediji nam svakodnevno serviraju takve priče da nas navode kako smo mi samo pasivna bića koja nemaju uticaj na svet koji se doslovno raspada pred našim očima, gde vlada bezvlašće, terorizam, bolesti, zapošljavanje preko veze, glad i beda. Kada stalno stavljamo fokus na te priče, one postaju naša svakodnevica.

Isto tako kao što postoje ratovi i terorizam, postoje i ljudi koji su uspešni, koji su počeli od nule i ostvarili svoje ciljeve, koji su zdravi i srećni, koji pomažu drugima i žive svoje snove. Ne vidim zašto ne bismo više stavljali fokus na ovu lepšu stranu sveta, ako će to postati naša realnost?

Ovi što sebe nazivaju realistima često mi skreću pažnju na to da oni govoreći o tim mračnim temama samo govore onako kako zapravo jeste, ali zar ne govorim i ja to isto skrećući pažnju na uspešne i lepe aspekte života? Zar to i mene ne čini realistom? Ako je makar jedan čovek u životu uspeo, radi ono što voli i živi jedan srećan život, zar i to nije primer iz realnosti i zar i mene to ne čini realistom? Ne vidim razlog da je nešto nemoguće ako je već to neko iz ove naše realnosti uspeo.

Lenjost je moguće „izlečiti“ kada radiš ono što voliš ili ono što će te na kraju ipak odvesti do tvog cilja. Imamo ponuđena dva puta, raditi fokusirani na cilj, ili dozvoliti bezvoljnosti da nas vodi putem pasivnosti. Izbor činimo sami.

 

foto:google.com

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s