Kako declutterizovati svoj dom

Declutter označava pojam uklanjanja nepotrebnih stvari iz domova koje su nefunkcionalne, oštećene ili ih je više, sa idejom da se broj korisnih stvari svede na minimum i tako raščisti nepotrebno gomilanje jednog te istog, koje samo zauzimaju prostor, i da se ostave samo one stvari koje se svakodnevno koriste.

Svako ko mene poznaje zna i da pojam „kreativni haos“ za mene ne postoji, pa stoga i ne čudi što me ova tema izuzetno privukla. Delim mišljenje sa pobornicima decluttinga da se nenagomilavanjem protok energije naprosto širi domom i daje polet za funkcionalan rad, boravak i odmor u svoja četiri zida.

Međutim, kad svoja četiri zida koristite sa više članova svoje porodice, može se lako desiti da baš oni i nisu neki zakleti pobornici ovog načina sređivanja i ne sviđaju im se ideje koje navode da se reše svojih ličnih (nagomilanih) stvari, pa declutting u vašem domu više nema šanse za opstanak.

b4ed2ae9f0b43bebe40c0425900acfec1f2caf1e6d8e3ae3a975ace5e72f82afbd9d8d937078dd68635383d715eabd5bff5422e21e1e7c87f9c5f6e222049ed6

Tako sam ja vođena onim predivnim declutter slikama sa pinteresta odlučila dekluterizovati svoju kuću. Krenula sam od garderobe.

(Inače sam takođe oduševljena idejom capsule wardrobe, poenta je sa što manje pojedinačnih komada garderobe iskombinovati što više odevnih kombinacija, ali o tome neki drugi put.)

Krenem tako sa ormarom,i prepoznam bar trećinu onog što tu u ormaru čuči čekajući neke posebne prilike, kao što su omršaviću pa ću stati u to.  Neke se od tih stvari toliko dugo tu nalaze da se prosto pitam da li je to stvarno moje,ili je možda ostalo od prethodnih stanara…

Krenem sa muške strane ormara, ali tu nastaje problem-sve mu treba! Jeste da ima 55 majica za rad,ali ako kojim slučajem kradom izvučem jednu, već koliko sutra budem pitana gde je ona majica što ima rupu na rukavu,baš ta je savršena za rad… tako da sam od te strane ormara odustala od decluttinga.

Što se dečje garderobe tiče, tu sam odavno potpisala peticiju da je uopšte i potreban declutting, naročito dok su bili manji- i da se ima 22 donja dela trenerke, neverovatno je kojom brzinom se stvaraju fleke i poderotine na kolenima, naročito iz doba fudbala i tapkanja…

Igračke… bacim li lutku kojoj je otpala glava,plače se po tri dana,jer je ona bitna u tom lutkarskom društvu… Znači,ni tu declutter nema šansu.

Šnalice za kosu,gumice, rajfovi, trake… sve to nam treba,znači opet- ništa od decluttinga.

Oko pisaćeg stola školaraca već davno ne zalazim, jer svi oni zgužvani papiri trebaju, gomile olovaka, bojica, zarezača i gumica.. tu sam jedino uspela postići dogovor da se „uredno“ poslože u i na, a ne oko stola. Poštujem anti-declutting pogled na svet svojih školaraca, njihovo je pravo.

Oko garaže ne zalazim više, verujem da u njoj ima materijala i da se sklopi nuklearna bomba, perpetuum mobile i mašina za vraćanje u prošlost, ali nije samo moje,i sve nam treba.

I tako sam konačno došla do svog carstva-kuhinje! Ovde mogu da dekluterizujem  do mile volje! Plastične kutijice za odlaganja, minimum čaša u prometu dok one ostale čekaju uredno sa strane za veća slavlja, jer ipak je bolje da ih imam nego pozajmljujem od komšinice… Ni sada mi nije jasno odakle mi oni silni poklopci za šerpe, imala sam ih više od šerpa i ludilo je bilo sa njima, sad je sve svedeno po principu lonac-poklopac, nema viškova koji zauzimaju prostor bespotrebno.

Declutting sam takođe primenila na kućnu hemiju. Celo domaćinstvo moguće je održavati uz samo nekoliko određenih proizvoda, bez potrebe da se razne flaše hemikalija gomilaju i stvaraju gužvu.

Kad sve saberem i oduzmem, moja kuća je otprilike 30% dekluterizovana. Ipak magneti na frižideru znače neke uspomene na putovanja, i sitne dekoracije koje smo tokom života kupovali. Uspomene je nemoguće dekluterizovati.

Evo nekoliko osnovnih vodećih pitanja kod dekluterizovanja koje preporučuju stručnjaci za ovaj vid uređenja životnog prostora, možda ipak nekog pokrene da se bar nekih nepotrebnih stvari reše:

  1. Da li sam koristio ovo u proteklih godinu dana?
  2. Kada bih kupovao,da li bih ponovo kupio nešto ovakvo?
  3. Da li ovo čuvam samo zato što sam potrošio novac na to?
  4. Da li držim ovo iz sentimentalnih vrednosti?
  5. Da li već imam istu takvu stvar?
  6. Da li ću ovaj predmet zaista jednom koristiti?
  7. Da li mi koristi?
  8. Da li čuvam ovo kako bih ga popravio jednog dana?

… i tako dalje.

Ono polomljeno bacite a šta vam ne koristi dajte nekom kome će koristiti- glavna je poenta decluttinga. Ima smisla, naročito kad se ne ide u neke ozbiljnije krajnosti.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s